2024. április 20. (szombat) - Tivadar napja van.

MALTER-es Vitaklub

Az Önkéntesség Magyarország Éve keretein belül Június második hetében szociális témaköröket boncolgatva a hajléktalanok ügyei témában egy vitaklub valósult meg Debrecenben a MALTER kávézóban. Egy debreceni ESC önkéntes az egyesület egyik vezetője néhány fiatallal közösen ültek egy kávézó teraszára, ahol egy kis szörp és nassolni való mellett kellemesen elbeszélgettek.

Első körben egy bemutatkozó kört tartottak majd néhány kérdés merült fel a hajléktalanok sorsával kapcsolatban. Többek között ilyenek, hogy: kell-e segíteni egy hajléktalannak? Ha igen mivel tudnak ők, mint fiatalok segítő kezet nyújtani nekik. Majd tapasztalatok is elhangzottak közöttük, hogy a mai világ emberei, hogy is állnak hozzá egy hajléktalanhoz, miket látnak ők a nagyvilágban miként bánnak egy utcára szoruló emberrel. Majd mivel ez egy vitaklub volt ezért egy elhangzott állítás után, ami az, volt, hogy: egy hajléktalan ember soha nem tud talpra állni egyedül, érvek születtek főként mellette, hogy igen is kell valaki, aki segít nekik ahhoz, hogy jobb és újabb életet kezdhessenek. Viszont volt, olyan is, aki ellenérvet hozott fel az állítás kapcsán, elmondása szerint igen is egyedül képes tudna lenni egy nélkülöző ember talpra állni mindössze akarat, és egy kis kreativitás kell hozzá, hiszen semmi sem lehetetlen. Az ESC önkéntes, aki vezette az egész beszélgetést a legvégén megkérdezte a diákokat, hogy mit tennének, ha holnaptól hajléktalanná válnának, nem lenne, semmijük mihez kezdenének? Jobbnál jobb ötletek merültek fel bennük, van, aki vidékre menne és munkát vállalna egyszerű paraszti házaknál, hogy pénzhez jusson, van, aki az erdőben próbálna túlélni vagy egy elhagyott házat próbálna keresni valahol. Összességében elmondható, hogy jól érezték magukat ezek a fiatalok ezen a beszélgetésen, mindenki hozzá szólt tartalmasan a témához és jó kis délutánt töltöttek el együtt egy nemes ügy kibeszéléséért.