Cím: 4030 Debrecen, Erdei Ferenc utca 16.
Telefon: +36 30 277 4696 minden nap 10-17 óra között
Irodáink:
4026 Debrecen, Péterfia utca 18. (Debrecen Plaza I. em.)
4400 Nyíregyháza, Bocskai utca 25.
5000 Szolnok, Ady Endre utca 28/A (Szolnok Plaza I. em.)
5300 Karcag, Városudvar 1.
E-mail: info@kozpontegyesulet.hu
2021. szeptember 18. (szombat) - Diána napja van.Köszöntjük a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület honlapján!

A 20 éves születésnapunk jegyében - Interjú Dombóvári Gáborral

Interjút készítettünk Egyesületünk egyik kedves partnerével, Dombóvári Gáborral. A Gáborral folytatott interjúban a partnerség és együttműködés lehetőségeibe láthatunk bele egy kicsit mélyebben, illetve megtudhatjuk, hogyan látja egy partnerünk a KÖZ-Pontot. A jövőben több KÖZ-Ponti személlyel is fogunk interjút készíteni, olvassátok azokat is majd.

1. Mikor vetted fel először a kapcsolatot az Egyesületünkkel?
Valamikor 2007-2008. körül találkoztunk először, akkor nem volt még irodája az Egyesületnek és a megyei GYIÖK-nek kellett egy hely, ahol találkozhatnak. Ez volt az első alkalom, aztán 2008ban volt egy testvérvárosi találkozónk, mellyel meglátogattuk az éppen a Zrínyiben összegyűlt talán megyei találkozót.

2. Hány éve dolgoztok együtt Egyesületünkkel?
Ez alapján akkor 13-14. Igazán 2012-ben gyorsultak fel aztán az együttműködések.

3. Ha volt, akkor mi volt az első rendezvény, amelyet megvalósítottatok az Egyesületünkkel?
Ahogyan említettem, az első együttműködés a hely biztosítása volt, ezt követően pedig olyan sok volt, hogy hirtelen meg se tudom mondani, hogy melyik volt az első közösnek nevezhető projekt vagy rendezvény, de talán a Juventus Soliditas nevű kárpát-medencei hálózat volt az, ahol elmélyítettük kapcsolatainkat 2012-ben és ennek kapcsán aztán jöttek a nemzetközi projektek is a sok-sok kapcsolódási pont mellett.

4. Miért foglalkozol az ifjúsággal, fiatalokkal, miért ezt választottad hivatásodként?
Hobbim a munkám. Ezt nagyon hosszú lenne kifejteni, így maradok a már említett kifejezésnél azzal, hogy már csak azért is érdemes ifjúsággal foglalkozni, mert az ember hozzájuk fiatalodik, szóval mindenképpen érdemes.

5. Mi volt a legnagyobb rendezvényetek, amit eddig megvalósítottatok?
Rendezvényben a városi verébavató a maga 500-600 fős számával, de volt egy 140 fős 4 napos rendezvényünk 2017-ben, illetve most lesz 2021-ben egy szintén 4 napos 200 fős. De ha idevesszük egy 2007-es ifjúsági rendezvényünket is, akkor talán az volt a legnagyobb, mert azon egy Quimby koncert volt a nap végén, az pedig bőven 1000 fő felett volt, de ez már olyan régen volt, hogy rajtam kívül senki sem emlékszik rá, pedig a rádiónkban még megvan a plakát is róla.

6. Ti milyen lehetőségeket kínáltok a fiatalok számára, akik ellátogatnak, csatlakoznak hozzátok?
Határ a csillagos ég. És tényleg. De ha konkretizálunk is: rádiózás, programszervezés, IKSZ, nemzetközi lehetőség, ifjúsági cserék, képzések, strukturált párbeszéd. És igen, meg tudnak nyílni azok a bizonyos ajtók, csak erőt kell(ene) demonstrálniuk a fiataloknak.

7. Ha bármivel lehetne, mivel szélesítenéd a Mustárház szolgáltatásainak, eseményeinek, tevékenységeinek palettáját?
Próbálom azt elérni, hogy építsenek egy ifjúsági szállást a színpadunk helyére végig, ahogy a kerítésünk van, de egyelőre nem találtam még meghallgatásra. Ezt nagyon szeretném és nagyon jó társadalmi vállalkozás is lehetne, mivel nincs a környéken ilyen jellegű szállás.

8. Mik azok a dolgok, amelyek fiatalokkal való munkátok során nehézséget okoz?
Inaktivitás a fiatalok részéről, de ez nem új keletű dolog és mindenki ezzel a problémával küzd, aki fiatalokkal tevékenykedik.

9. Milyen előnyökkel jár egy együttműködés egy hasonló ifjúsági szervezettel, mint a tiétek?
Erre azok tudnának válaszolni, akik partnereink akár személyesen, akár mint szervezet. Hogy ez milyen előnyöket jelent nem tudom, de hogy érdemes, azt minden bizonnyal állíthatom, hiszen nagyon sok területen tudunk dolgozni, tevékenykedni, így akik velünk partnerségben vannak szintén sok irányba tudnak elmozdulni, és ez jelent lokális, országos vagy nemzetközi szintet is.

10. Kérlek jellemezd Egyesületünket 5 szóval!
Ezzel a kérdéssel feladtátok a leckét, de akkor így hirtelen legyen: erő, kitartás, lelkesedés, regionális, „párritkító”, ez utóbbi a párját ritkító, csak mivel 5 szót kértél ezzel már 6 lett volna.

11. Mondj el egy kellemes emléket az együttműködéssel kapcsolatban!
Túl sok ilyen van, így nehéz lenne kiemelni egyet is, így inkább azt mondom, hogy mintaértékű, ahogyan 2 civil szervezet együtt tud működni mint mi, bár ilyen lenne mindenki a civil területen.

12. Vettetek-e részt egyesületünkkel legalább 1 hónapnál tovább tartó projektben?
Igen, több is volt ilyen, az első emlékeim szerint egy nemzetközi projekt volt éppen a Juventus keretein belül, egy többség-kisebbség projekt, melynek 3 állomása volt Romániában, Ausztriában és Magyarországon.

13. Volt-e olyan, hogy az együttműködésnek köszönhetően fiatalok váltakozva látogattak el egyik másik programra?
Minden bizonnyal, de mivel már régebb óta vagyok fiatal, így már nehézkes a gondolataimban turkálni, de minden bizonnyal volt ilyen.

14. A ti ifjúsági irodátok és nyíregyházi irodánk igen közel van egymáshoz, volt már olyan, hogy „eltévesztették a házszámot”?
Előfordult már helyi civilekkel, igen.

15. Szerinted mik azok a dolgok, amelyek közösek a két szervezetben?
Az alázat. A célcsoport iránti elköteleződés, amit nem lehet alázat nélkül csinálni. És hogy nincs fontosabb annál, hogy a célcsoportnak jó legyen, mert az mindent felülír, legyen bárhogyan is.

16. Milyen különbségek vannak a két szervezet között?
Strukturális különbségek vannak csak, de ami a lényegesebb, hogy elvi kérdésekben nincs.

17. Kérlek jellemezd egy idézettel vagy saját mondattal az ifjúsági és civil munkát!
Mondanám, hogy egységben az erő, de nincs egység.

18. Van-e a Mustárháznak és az Egyesületnek közös kulturális vagy sport tevékenysége, például közös tánc, zene stb.?
Ami közös a sport, amikor évente kétszer megmérkőzünk egymással labdarúgásban, kosárlabdában és röplabdában, ez értelemszerűen tavaly elmaradt.

19. Milyen kilátásaid vannak az ifjúsági munkával kapcsolatban? Hasznos-e, népszerű-e, szükséges-e a fiataloknak az afféle közösség, amelyet a Mustárház és a Központ nyújt?
Természetesen csak azt mondhatom, hogy hasznos, ha nem így gondolnám be kellene zárnunk. De az igaz, hogy ezt nem tudom artikulálni a fiatal felé. Pedig milyen örömteli tud lenni, ha egy fiatal olyan javaslatot vagy észrevételt tesz mondjuk a diákparlamenten, ami aztán beépül a mindennapokba. Mégis kevés ilyen van, valahogy kevesen látják át, hogy ez mekkora lehetőséget rejt az egyéni és a társas fejlődésben is. És azok az ajtók tényleg megnyílnak, csak kevés fiatal hiszi el.

20. Terveztek-e a jövőben továbbra is együttműködni az egyesülettel?
Mivel egy olyan együttműködés van közöttünk, amelyre nem sok példa van az országban, így szeretnénk megtartani ezt a jó szokásunkat, szerintem. :)

visszaRégebbi híreink...
Jelentkezz hozzánk Te is! Nyereményjáték