Cím: 4026 Debrecen, Darabos utca 14. 6/33.
Telefon: +36 30 277 4696 minden nap 10-17 óra között
Irodáink:
4026 Debrecen, Péterfia utca 18. (Debrecen Plaza I. em.)
4400 Nyíregyháza, Bocskai utca 25.
5000 Szolnok, Ady Endre utca 28/A (Szolnok Plaza I. em.)
5300 Karcag, Városudvar 1.
E-mail: info@kozpontegyesulet.hu
2023. március 31. (péntek) - Árpád napja van.

Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetsége

Története, célja:

A Hajdú – Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetsége, röviden HABIDISZ 2003-ban jött létre Berettyóújfaluban a hagyományosan megrendezett Eötvös Napok keretében, mint informális szervezet. A megyei DÖK céljául tűzte ki az ifjúsági programpaletta színesítését egy nyári fesztivállal, a megyei középiskolai dökök segítését (pl.: képzésekkel, szponzorációval), határon túli együttműködések beindítását, nemzetközi ifjúsági életbe való bekapcsolódást.

A megyei Nyári Ifjúsági Fesztivál (NYIF) már 2003-ban a megyei DÖK létrejöttekor megvalósult hat település bevonásával. Berettyóújfalu, Balmazújváros, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Debrecen várta sok szeretettel az első NYIF érdeklődőit. A helyi programokat, program típusokat az akkori helyi iskolai dökök vagy iskolai dök találta ki és alakította ki. Így született meg például a sportnap Berettyóújfaluban vagy a Strandnap Hajdúszoboszló. A tematikus napok természetesen azért minden évben alakíthatóak, bizonyos keretek között változtathatóak voltak. A NYIF minden évben bővült, színesedett. A cél az volt a program kitalálásakor, hogy minden olyan településen, ahol középiskola működik legyen NYIF program, ehhez a nemes célhoz évről évre közelebb kerül a szervezet. Ezen belül a megyei diákönkormányzat fontos célja, hogy a helyi diákönkormányzatokkal kialakított együttműködés során az iskolák ötletei, igényei maximálisan érvényre jussanak.

Ehhez kapcsolódik a képzési program is, melyet az iskolák felé kínálunk. ennek keretén belül ingyenesen tartanak szakmailag felkészült segítőink többek között pl. forrásteremtés, csapatépítés, projekttervezés képzést is.

Fontos megemlítenünk a határon túli kapcsolatainkat is. Ebben a legjobb kapcsolattal Romániában, Erdélyben és Nagyváradon bírunk. A Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsával (röviden: MAKET) és az országos érdekvédelmi szervezettel a MAKOSZ-szal 2004 óta folyamatos együttműködünk. Több tucat közös program valósult meg azóta a határ egyik, illetve másik oldalán. Ilyen programok voltak a Hajdú-Bihar-Bihor (HBBH), illetve a Bihar-Hajdú-Bihar tükörprogram diáktalálkozók. A Nyári Ifjúsági Fesztiválokban szervesen részt vettek az erdélyi fiatalok.

A HABIDISZ több alkalommal és helyen képviselte már a megye fiataljait az EFYSO (European Federation of Youth Service Organisation) szervezet különböző programjain, például: nyári nemzetközi konferenciák, platform táborokban. 2005-ben Lengyelországban 11 fiatal, 2006-ban Bécsben 6 fiatal képviselte hazánkat és Hajdú-Bihar megyét. 2007 nyarán pedig Debrecenben mi rendezhettük a nyári ifjúsági konferenciát. Több platform táborban is voltak fiataljaink Strasbourgtól Luxemburgig, Lengyelországtól Finnországig, Hortobágytól Hajdúnánásig. Részt vettünk Művészeti táborban, Sporttáborban, Emberi jogi konferencián, Környezetvédelmi táborban.

2011-ben több fiatal részt vett Lengyelországban és Csehországban egy ifjúsági csereprogramon a szervezet tagjai közül, illetve egy nemzetközi együttműködésbe is bekapcsolódtunk. 2012-ben a média projekt keretében ismét Lengyelországban voltak fiataljaink, illetve a nyáron Szerbiában és Romániában vettek részt nemzetközi programokon. 2013-ban ünnepelte a fennállásának a 10. évét.

A programpaletta elég széles, hiszen a Megyei Karácsonyi Sportnapoktól a közgyűlésekig, a disputa klubtól az önkéntes tevékenységekig, a Megyei Diák Fórumtól a Nyári Ifjúsági Fesztiválig sok mindent szervez a megyei DÖK.

A 2020-2021es tanévben a kialakult koronavírushelyzetre való tekintettel online programok szervezésében is kipróbálhatták magukat a megyei dökös fiatalok, mert ezalatt az időszak alatt még fontosabbnak találták, hogy lehetőséget adjanak fiataloknak a szórakozásra, tanulásra és a közös élmények gyűjtésére.

A HABIDISZ továbbra is szoros kapcsolatot szeretne ápolni az iskolai diákönkormányzatokkal, hiszen szerves része a működésének, mert ez a szervezet valóban a fiatalokért van és velük közösen, általuk működik. Célja továbbra is, a diákélet színesítése a hajdú-bihar megyei diákok érdekeinek érvényesítése.

A HABIDISZ jelenlegi vezetősége:
- Czégény Adél Anna - Elnök
- Erdős Milán Márk - Alelnök
- Cserta Laura Zsófia - Programkoordinátor
- Domokos Dorottya - HR koordinátor
- Molnár Csilla - Külkapcsolati koordinátor
- Török Krisztián - PR koordinátor

Programok:

Megyei diákközgyűlések több alkalommal a tanévben
Megyei Karácsonyi Sportnapok
Megyei Diák Fórum
Nyári Ifjúsági Fesztivál
Kerekasztalbeszélgetések
Vitaklubok
Adománygyűjtések szervezése
Tréningek, képzések tartása helyi fiataloknak
METFO - Megyei Tanulmányi Fórum
SFDE - Suli Fórum Dök Elnököknek

Kapcsolat:


Czégény Adél Anna - ifjúsági vezető - HABIDISZ elnök
Telefon: +36 20 485 7501
E-mail: czaa02@gmail.com

Bálega János - stratégiai és megyei vezető
Telefon: +36 30 718 8649
E-mail: balega.janos@kozpontegyesulet.hu

Venkli Virág - munkatárs
Telefon: +36 30 718 8645
E-mail: venkli.virag@kozpontegyesulet.hu

Jelentkezz hozzánk Te is! Nyereményjáték