2020. szeptember 19. (szombat) - Vilhelmina napja van.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat

Története, célja:

2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson a megyében működő iskolai diákönkormányzatoknak, valamint a velük foglalkozó felnőtt segítőknek. Célunk közreműködni a megye ifjúságpolitikájának alakulásában, a helyi ifjúsági szervezetekkel együttműködve, minél több fórumon képviselni a megyei fiatalok érdekeit. Nemzetközi, országos, régiós és térségi szervezetekkel való kapcsolattartás, a tagsággal kiépített belső érdekegyeztetési mechanizmus segítségével a megyei ifjúság érdekeinek megfogalmazása és képviselete. Kulturális-, szabadidős-, és sportprogramok szervezése, támogatása és lebonyolítása. Teret biztosítani a kultúra és a közélet területén tevékenykedő fiatal tehetségeknek. Hagyományőrzés és teremtés, tradícióápolás mellett kapcsolatteremtés és kapcsolattartás a hasonló területeken működő társszervezetekkel. Felvilágosító és megelőző propagandát folytatni a fiatalokat érintő területekről: művelődés, szabadidő eltöltés, sport, szünidős programok, alkalmi munkavállalás, egészségmegőrzés. Fontos az a szerep, hogy a GYIÖK folyamatos információs bázisként működik, hiszen értesíti az iskolákat az aktuális programokról, történésekről a diákönkormányzati életben, illetve folyamatosan szakmai segítséget biztosít nekik. Megyei szinten 63 középiskolával van kapcsolatban. E köré csoportosul tevékenységi köre is:

- A megyében működő diákönkormányzatok valamint a velük foglalkozó pedagógusok szakmai segítése, pl.: iskolában tartott tematikus képzések, iskolai programokban való segítségnyújtás
- Együttműködések generálása DÖK-ök között
- Ifjúsági képzések, találkozók szervezése, saját programok
- Fiatalok lehetőségei nemzetközi szinten

A 2007. május 17-én alakult szervezet már ebben a két évben is rendkívül tevékeny volt, hiszen az alakulás és tagtoborzás után belefogott a Megyei Diákparlament szervezésébe, ami egy rendkívül hasznos képzésnek bizonyult az iskolák életében.
A szervezet kiemelkedő programja volt 2008-ban az 5. Országos Diákhét. A jubileumi rendezvény közel 100 fiatalt mozgatott meg országos szinten.

A szakmai jellegű rendezvények mellett a megyei diákönkormányzat nagy hangsúlyt fektet a karitatív tevékenységek, az önkéntes tevékenységek népszerűsítésére, illetve tagjai is számos ilyen jellegű rendezvényen vesznek részt. Ezek közül kiemelkedik a több éve elindított Fuss a Fényben Családi és Sportnap, mely a megyei GYIÖK egyik fontos kiemelt rendezvénye.
Az éves programban szerepelnek képzések, disputa klub, önkéntes tevékenységek, Megyei Sportnapok, Megyei Diákparlament, Fuss a Fényben Sport és Családi Nap.

A SZSZBGYIÖK jelenlegi vezetősége:

- Fórizs Anett - Elnök
- Ecsedi Noémi - Alelnök
- Fodor Menta Dorka - Külkapcsolati koordinátor
- Kocsán Emese - PR koordinátor
- Ésik Zoltán Gergő - Programkoordinátor
- Kiss Krisztián - HR koordinátor

Programok:

Közgyűlések szervezése folyamatosan a diákönkormányzatok képviselőinek
Megyei Diákparlament
Megyei Sportnapok