Cím: 4026 Debrecen, Darabos utca 14. 6/33.
Telefon: +36 30 277 4696 minden nap 10-17 óra között
Irodáink:
4026 Debrecen, Péterfia utca 18. (Debrecen Plaza I. em.)
4400 Nyíregyháza, Bocskai utca 25.
5000 Szolnok, Ady Endre utca 28/A (Szolnok Plaza I. em.)
5300 Karcag, Városudvar 1.
E-mail: info@kozpontegyesulet.hu
2024. július 24. (szerda) - Kinga, Kincső napja van.

Debreceni Civilek program

Története, célja:

A program kezdetben egy önkéntes csoportként 2006 januárja óta tevékenykedik, de 2008 szeptemberétől megváltozott célokkal és módszertannal dolgozik, ekkor vált mindenki számára nyitottá.

A program célja, hogy Debrecenben, illetve Hajdú-Bihar megyében élő és tanuló fiatalok, illetve fiatal felnőttek számára lehetőséget adjon arra, hogy megtapasztalják az önkéntes tevékenység élményét. Akár egyszeri, akár többszöri alkalommal is fogadunk vállalkozó szellemű önkénteseket, akik szeretnék kipróbálni magukat a karitatív tevékenységekben, valamint szeretnék képességeiket informális keretek között fejleszteni.

A program különlegessége, hogy a választott önkéntes tevékenység mellé a program koordinátorai által komoly szakmai hátteret biztosítanak. Az önkéntesek a tevékenységek előtt egy felkészítésen vesznek részt, ezután pedig egy feldolgozó óra követi, ahol átbeszéljük az átélt érzéseket, élményeket, tapasztalatokat, azoknak akik hosszabb távon vesznek részt a programban folyamatos szakmai mentorálást biztosítunk. Hiszen számunkra fontos, hogy az önkéntesek egy védett környezetben legyenek részesei ezeknek az élményeknek.

Úgy gondoljuk, fontos, hogy mindenki megtapasztalhassa a segítségnyújtás örömét, mert ez véleményünk szerint egy kölcsönösségen alapuló dolog. A program résztvevői – legyen rendszeres önkéntesek, vagy alkalomszerűen csatlakozók – nagyon sok újszerű élményt tapasztalnak meg és akár új képességeket fedezhetnek fel magukban, vagy régieket mélyíthetnek el. Igyekszünk azon dolgozni, hogy önkénteseinknek szemléletet adjunk, vagy hozzásegítsük ahhoz őket, hogy megtalálják a sajátjukat.

Meglátásainak a jelenleg kialakult menekültpolitikával kapcsolatban:
„…a menekültek igenis akarnak tanulni. Rengetegen jártak el a magyar nyelvórákra, melyeket angolul tartottunk, és az egyetlen problémát sokszor az jelentette, hogy túl kevesen vagyunk mi, „tanárok”, vagy hogy még jól jött volna plusz 1-2 óra. Volt olyan diákom, aki önszorgalomból már régen megtanulta azokat az anyagrészeket, melyekkel mi lassabban haladhattunk, de ugyanúgy eljártak az órára. Igaz, sokuknak a magyar tanulás kellemes időtöltésként is funkcionált, amikor egy-egy „szigorú” tanárnő már sokadik alkalommal kellett elővegye azt a fránya magyar ábécét, mert folyton újabb és újabb tanulni vágyók csatlakoztak a csoporthoz.” Vincze Noémi – önkéntes a Menekülttáborban

A programokon való részvétel fetétele minden esetben:
Részvéte az előzetes felkészítés az önkéntes tevékenységre és a tevékenység utána a feldolgozó óránl.

Az önkénteseknek a programban való bekapcsolódás folyamatos jellegű, ez lehetőséget ad a fiataloknak kipróbálásra, ugyanakkor nem válik folyamatos kötelezettséggé az általuk végzett tevékenység.

Programok:

A program az alábbi területeken kínál lehetőséget az önkéntességre:

- DMJV Reménysugár Otthona: lakóotthonokban élő gyerekek korrepetálása

- Állatmenhely – Debrecen: kutyasétáltatás

- DMJV Idősek és Csökkentlátók Otthona: idősekkel való beszélgetés, társasjátékozás, kártyázás, kézműveskedés

- Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Ház: aktuális programokon (pl.: kiállítás megnyitó, idősek klubja, tematikus események, rendezvényeken, gyermek és családi programokon) való segédkezés)

- DSZSZK Fogyatékosokat Ellátó Intézmény

- Debreceni Honvéd-Nagyerdő Sport Egyesület

- Természettár

Kapcsolat:


Venkli Virág - munkatárs
Telefon: +36 30 718 8645
E-mail: venkli.virag@kozpontegyesulet.hu

Bálega János - stratégiai és hálózati vezető
Telefon: +36 30 718 8649
E-mail: balega.janos@kozpontegyesulet.hu

Jelentkezz hozzánk Te is! Nyereményjáték