2021. április 12. (hétfő) - Gyula napja van.

Támogasd adód 1%-ával az idén 20 éves KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesületet!

Te már rendelkeztél vele? Ma azt kérjük, hogy mi legyünk a KÖZ-Pontban, hogy holnap Nálunk Te legyél a KÖZ-Pontban?

Kreatív műhely – ahol segítünk megvalósítani ötleteit!

Szeretne családjának, barátainak, szeretteinek egyedi ajándékot készíteni? Mi segítünk ebben! Nálunk a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesületnél egyedi feliratú, mintájú, bögrét és kitűzőt készíttethet egyeztetést követően. Illetve egyedi kreatív anyagok készítésében is segítünk, plakátok, képeslapok, oklevelek, évkönyvek készítésében.

“ÖTLETELJ FÖLDÜNKÉRT” online kerekasztal beszélgetés

Érdeklősz a környezetvédelem iránt? Szeretnél hozzád hasonló emberekkel taálálkozni? Beszélgetni, véleményt cserélni a témáról? Akkor itt a helyed és jelentkezz programunkra.“ÖTLETELJ FÖLDÜNKÉRT” címmel megrendezésre kerül egy remek online kerekasztal beszélgetés 2021. április. 22-én, a Föld napján.

Európai Ifjúsági Nagy Károly Díj-nemzeti győztes projekt

Az Európai Parlament az aacheni Nemzetközi Nagy Károly Díj Alapítvánnyal pályázatot hirdetett az összes uniós tagállamban élő fiatal számára, melynek keretében olyan fiatalok által működtetett és/vagy fiataloknak szóló projektet nyújthattak be az érdeklődők, amely által hozzájárulnak Európa fejlődéséhez.

Debrecen Streets Fotópályázat

A Köz-Pont Ifjúsági Egyesület két debreceni önkéntese, Csortán Tímea és Kiss Tímea egy nagyon kreatív gondolattal fordultak a középiskolás diákok felé. Ez az ötlet egy fotópályázat  volt, amivel a céljuk az önkénteseknek, hogy kimozdítsák a fiatalokat és kreativitásukat elengedjék, mindezt úgy, hogy egy fotót kellett készíteniük Debrecen utcáiról, tereiről ráadásul egy krumpli is kellett legyen a fotón.

Madáretetők összeszedése a Békás tó körül

Szombat reggel pár önkéntessel együtt újra kimentünk a Békás tóhoz, ezúttal azonban a madáretetők összeszedése volt a feladatunk.

A JNSZDÖK megtartotta utolsó vezetőségi ülését

A JNSZDÖK számára is megvalósult az utolsó vezetőségi találkozó, hiszen az aktuális elnökség mandátuma lejárt. A leköszönő vezetőségi tagok többsége újra indul az áprilisi választáson, így a búcsú nem olyan "végleges", de a záró vezetőségi alkalmon mégis voltak, akik elhullattak néhány könnyet, persze ennek inkább a boldogság, a szép emlékekre való visszagondolás volt az oka, mint a szomorúság.

Záró stábtalálkozó valósult meg a HABIDISZ életében

A HABIDISZ márciusi záró stábtalálkozóját a körülményekre való tekintettel online felületen tartotta, de a lelkes stábtagok így is nagy létszámban vettek részt a programon.

Légy Te a következő megyei vagy városi DÖK ifjúsági vezető!

A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület szakmai, jogi, pénzügyi támogatásában segített négy diákönkormányzat új vezetőket keres. Március végével járt le az egy éves mandátuma az előző vezetőségéknek. A Karcag Városi Diákönkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetsége és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Diákönkormányzat keresi következő egy évre diákvezetőit. Amennyiben érzel magadban elhivatottságot, bátorságot, akkor pályázz még március 25-ig megteheted!

Országos Diákönkormányzati Találkozó valósult meg az online térben

Március 20-án, szombaton online térben került megtartásra a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diákönkormányzat által szervezett Országos Diákönkormányzati Találkozó, ahol Debrecentől Szombathelyig, az ország minden pontjáról voltak jelen ifjúsági vezetők.

Egy darabig utoljára látogattuk meg az állatmenhely lakóit

Az elmúlt szombaton megint kilátogattunk az Debreceni Együtt az Állatokért Egyesülethez a középiskolás önkénteseinkkel, hogy megszeretgessük az ott élő állatokat. A reggeli hideg szélfújás alább hagyott mire kiértünk, sőt délelőttre kifejezett jó időnk lett.

Kutyát sétáltató önkéntesek és diákok Nyíregyházán

Szombat reggel egy hűvös, de annál ragyogóbb napsütéses napra ébredtek a nyíregyházi ESC önkéntes lányok és az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok, akik ellátogattak az Állatbarát Alapítványhoz.

Szolnoki ESC önkéntesek a Vöröskeresztes véradáson

Véradást szervezett március 11-én a Vöröskereszt. Az új helyszín a VOKE Művelődési Ház volt. ESC önkénteseink is besegítettek a Vöröskeresztes véradás előkészületeiben és elpakolásában.

Játékos KVDÖK stábtalálkozó valósult meg

A KVDÖK vezetőségi tagjai fontosnak tartják a vírushelyzetben is, hogy kapcsolatot tartsanak a stábtagokkal, így március 11-én egy játékos csapatépítést szerveztek, ahol Disney-Pixar kvízben próbálhatták ki magukat az érdeklődő fiatalok.

A világjárvány idején is nagyszerű kikapcsolódást nyújtunk a fiataloknak

Egy nagyszerű online programmal készülünk mindazok számára akik szeretnék az idejüket egy kis fejtörővel eltölteni.

Szeles időben is zajlott a kutyasétáltatás

Egy napsütötte, de nagyon szeles szombati napon néhány debreceni középiskolás diák egy debreceni munkatárs és az ESC önkéntesek elindultak kutyákat sétáltatni az állatmenhelyre.

Lezárult a KVDÖK adománygyűjtése

A Karcag Városi Diákönkormányzat február 15 és március 5 között adománygyűjtést szervezett a karcagi Kóbor Szívek Állatmentő Alapítvány részére.

A 20 éves születésnapunk jegyében - Interjú Polgárné Fekete Orsolyával

Interjút készítettünk Egyesületünk egyik fontos partnerével, akivel nagyon sok programban, eseményben működtünk együtt. A Polgárné Fekete Orsolyával folytatott interjúban az iskolai diákönkormányzatiságba is beleláthatunk egy kicsit mélyebben, illetve megtudhatjuk, hogyan látja egy diákönkormányzatis tanár a KÖZ-Pontot. A jövőben több KÖZ-Ponti személlyel is fogunk interjút készíteni, olvassátok azokat is majd.

METFO V. - Megyei Tanulmányi Fórum

2021. március 4-én lezárult a HABIDISZ Megyei Tanulmányi Fórum (METFO) öt alkalomból álló programsorozata, melynek célja a fiatalok továbbtanulásának elősegítése volt. Az előző négy kerekasztal beszélgetéshez hasonlóan, ez is az online tér keretei között valósult meg, valamint a fiataloknak most is két egyetemi hallgató mesélt a tapasztalataikról.

Tanítanak az új nyíregyházi külföldi önkénteseink!

Spanyolországból érkezett Alejandro és Olaszországból érkezett Joele önkénteseink az Európai Szolidaritási Testület projektjük keretén belül több általános és középiskolában tanítják saját anyanyelvüket, illetve angolt is tanítanak különböző osztályokban. A jelen járványhelyzetre való tekintettel legtöbbször online, de lehetőség szerint személyesen is tartanak órákat.

Nyíregyházi magyar ajkú önkénteseink is aktívkodnak

Nyíregyházán tartózkodó magyar ajkú önkénteseink sem tengetik feleslegesen az itt töltött napjaikat. Minden hétre jut nekik készségeiket fejlesztő feladat, segítünk nekik, hogy megvalósíthassák eltervezett online programjaikat, részt vesznek a helyi diákönkormányzat eseményein, illetve a közösség hasznára váló munkát is végeznek rendszeresen.

Megérkeztek Szolnokra az új erdélyi ESC önkéntesek

2021. március elsején két fővel bővült a szolnoki csapat, hiszen megérkeztek a karantén lejárta után új ESC önkénteseink: Kopacz Kincső (Csíkszentkirály) és Fodor Szilárd (Csíkszereda).

JNSZDÖK Diákközéleti Hétvége

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diákönkormányzat Diákközéleti Hétvégét tartott február 27-28-án az online térben. A személyesre tervezett találkozó a korlátozások miatt az online térbe szorult át, de ez nem befolyásolta nagyban a hétvége sikerességét. Több mint 10 iskolából közel 20 diák jelentkezett a két napos programra, mely hat szekcióra oszlott.

Cards Against SZSZBGYIÖK - online programot szervezett az SZSZBGYIÖK

Február 26-án, pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (SZSZBGYIÖK) online programot szervezett diáktársainak, mely az utolsó előtti eseménye volt a jelenlegi vezetőségnek.

Ki korán kel, kutyasétáltatásra lel!

Szombat reggel ragyogó napsütésre ébredhettek a koránkelők. Így tettek azok a debreceni fiatalok is, akik jelentkeztek az újabb kutyasétáltatásra, hogy a délelőttjüket kutyusok társaságában töltsék el.

METFO IV.- Kerekasztal beszélgetés

Néhányan még nem tudják, hogy hol szeretnének tovább tanulni érettségi után. Vannak, akik már kinéztek néhány egyetemet, de nem igazán ismerik még az adott szakot olyan részletesen. Így szerveztünk egy újabb Megyei Tanulmányi Fórumot (METFO), ahová ismét eltudtunk hívni két egyetemistát, akik részletesen bemutatták szakjaikat a METFO eseményünk keretein belül. Ezúttal egy gépész/villamosmérnök és egy jogász vezetett be minket a szakjuk rejtelmeibe.

KVDÖK adománygyűjtés

A Karcag Városi Diákönkormányzat a virus helyzet alatt is aktívan tevékenykedik. Februárban gyűjtést szervez a karcagi Kóborszívek Állatmenhely részére. A héten elkészültek az adománygyűjtő dobozok és kihelyezésre kerültek a Karcagi Arany János általános iskolába és a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményébe valamint az Állati jó falatok állateledel boltba.

METFO III - Bemutatkoztak a tanári szakok is

A HABIDISZ Megyei Tanulmányi Fórum (METFO) programsorozat III. eseményét tartotta meg. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma tanáraitól tudhattak meg a diákok hasznos információkat a továbbtanulással kapcsolatban. A körülményekre való tekintettel az esemény ismét online került megrendezésre.

Újból eleséghez jutottak a madarak a februári hidegben

Egy napsütötte, de hideg és fagyos szombati reggelen két debreceni ESC önkéntes és néhány fiatal diák azzal a céllal látogattak ki a Nagyerdőn található Békás-tóhoz, hogy feltöltsék eleséggel a már meglévő madáretetőket. Ezáltal segítve a madarakat táplálni a téli időben is.

Önkéntesek és IKSZ-es diákok a nyíregyházi Burattino Bábszínházban

Februárban ismét ellátogattunk az iskolai közösségi szolgálatos diákokkal és az esc magyar ajkú önkénteseinkkel a Burattino Bábszínházba.

A 20 éves születésnapunk jegyében - Interjú Tündik Zsuzsannával

Interjút készítettünk Egyesületünk egyik fontos tagjával, aki több szerepkörben is megmutathatta tudását. A Tündik Zsuzsannával folytatott interjúban Egyesületis múltját ismerhetjük meg 20 kérdésen át. A jövőben több KÖZ-Ponti személlyel is fogunk interjút készíteni, olvassátok azokat is majd.

METFO II. - Terítéken a nemzetközi tanulmányok, a média és kommunikáció szakok

Akármennyire is megállni látszik az élet most, vagy lassan úgy tűnik, hogy már el is felejtjük, hogy milyen volt a normál kerékvágásban élni a mindennapjainkat. Szerencsére, kijelenthetjük azt, hogy ez még nincs így. Mindezt bizonyítja a fiatalok közösséghez való tartozásának és a társaskapcsolatok megtartásának az igénye.

A JNSZDÖK a járványhelyzet alatt sem lazsál!

Most éppen azon dolgozunk, hogy a korlátozások után minél több új taggal tudjuk majd megkezdeni a közös munkát.

Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetsége – Stáb találkozó

A HABIDISZ a februári stáb találkozóját a körülményekre való tekintettel online felületen tartotta meg, de a lelkes stáb tagok így is nagy létszámban vettek részt a programon.

Újra elstartoltak az angol klubok Szolnokon

Február 8-án megtartásra került az első Angol Klub a szolnoki SZÍNtér Irodában. Februártól kezdve minden hét hétfőjén megrendezésre kerül majd.

„OPEN CAFÉ” TOBORZÁSUNK ELINDULT

A koronavírus helyzettől függően terveink szerint április-május környékén indulna el az Open Café projektünk, melyben együttműködünk az INPRO, Dideas és No Gordio szervezetekkel.

Segítőkész munkával indult el a február a Dorkász Szolgálatnál

Egy borongós, kissé esős szombati napon 3 ESC önkéntes, egy debreceni munkatárs és néhány fiatal diák végzett segítségnyújtó tevékenységet a Dorkász Szolgálatnál. Reggel a buszállomáson gyülekeztek, ahol a jegy megvásárlása után, felszálltak a járműre, és elindultak a Vekeri-tó mellett található Dorcas Camping irányába.

Ismét a Dorkász Szolgálatnál járt a DECI

Lassan rendszeres havi programként tekinthetünk arra, hogy a Debreceni Civilek Önkéntes Programban résztvevő, iskolai közösségi szolgálatot végző fiatalok kilátogatnak a Dorkász Szolgálathoz, és segítséget nyújtanak a szolgálat számára felajánlott élelmiszerek csomagolásában.

OnArrival tréning ESC önkénteseink számára

A Nemzeti Iroda egy egy hetes képzést szervezett, amelyen mind a hét ESC önkéntesünk részt vett.

Miért jó az SZSZBGYIÖK tagja lenni?

Megkérdeztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányat stábtagjait és vezetőségi tagjait, hogy mi a véleményük, miért szeretik, miért jó az SZSZBGYIÖK tagja lenni.

Új ESC önkéntesek Nyíregyházán

Február 1-jén hosszú utazást követően megérkezett Nyíregyházára négy új ESC önkéntesünk. Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.

METFO I. - Kerekasztal beszélgetés

A HABIDISZ idei első kerekasztal beszélgetésének témájául a továbbtanulást választotta.  A jelenlévők megosztott időben a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület két munkatársától tudhattak meg információkat az ő egyetemi szakjukról.  A körülményekre való tekintettel az esemény online került megrendezésre.

Plakátkészítő verseny az IKSZ-ről és/vagy az önkéntességről

Számomra az Iskolai Közösségi Szolgálat és/vagy önkéntesség címen hirdet a SZÖSZ (Szolnoki Önkéntes Szolgálat) plakátkészítő versenyt középiskolás Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítő diákok részére, de szívesen várjuk azok alkotását is, akik már teljesítették az ötven órát.

SEL in Action (SiA: Social and Emotional Learning in Action/ Szociális és Érzelmi Tanulás a Gyakorlatban)

A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület és az OKIDE (Országos KID Egyesület) évek óta jó kapcsolatot ápol. A SEL in Action projekt az OKIDE 5 tagszervezetével valósul meg, melyekben a Sásd és térsége Nonprofit Kft. (Pécs), Változó Világért Alapítvány (Szombathely), Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete (Salgótarján), Szociogramm Nonprofit Kft. (Debrecen) és Egyesületünk van bevonva.

Újabb levelező verseny valósult meg SZSZB megyében

A Közösségi FACE-ek élete januárban is izgalmasan zajlott a korlátozások ellenére is, hisz megrendezésre került a harmadik levelező versenyünk, aminek a témája az Utazás volt.

Madáretető feltöltése

Még karácsony előtt a Debreceni Civilek Önkéntes Program révén iskolai közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok és az egyesület nemzetközi önkétesei madáretetőket helyeztek ki a debreceni Nagyerdőn található Békás-tó környékén.

Hónap végi erdei szemétszedés

Egy gyönyörű, napsütötte szombati napon a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület ESC önkéntesei, munkatársai, a HABIDISZ néhány tagja és iskolai közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás fiatalok arra szánták el magukat, hogy a város határát környező erdőbe elmennek szemetet szedni.

"Fogj egy mesekönyvet, és olvass!"

A „Mesesarok” olyan önkéntes tevékenység, amelyben újra kicsit gyerekké válhatsz. Rengetegen töltenek napokat kórházban és gyermekotthonokban, így teljesen elszigetelten élnek ezekben a napokban.

Programsorozatot záró Vitaklub

A HABIDISZ által szervezett Vitaklub záró programja január utolsó hetében valósult meg, amit ismételten online térbe kellett helyezni. A programsorozat az AKE (Alternatív Közösségek Egyesülete) pályázatának köszönhetően jött létre.

Megválasztották a NIT JNSZ megyei delegáltját, pótdelegáltját

2021. január 27-én a SZÍN-tér Ifjúsági Iroda és Közösségi Térben megtartott Nemzeti Ifjúsági Tanács Jász-Nagykun-Szolnok megyei ülésén megválasztásra került 2021 delegáltja és pótdelegáltja.