2017. november 21. (kedd) - Olivér napja van.

Egyesület története

Egyesületünk Városi Diákönkormányzatért Egyesület néven kezdte meg működését 2001-ben Debrecenben. Lelkes fiatal önkéntesek azzal a céllal hozták létre, hogy ifjú felnőttekként támogassák az akkori Városi Diákönkormányzatot, valamint szakmai, pénzügyi és jogi háttérként segítsék működését.

Az Egyesület folyamatosan fejlődött és építette fel szakmai hátterét és kapcsolatrendszerét. 2003-ban civilszervezeti hátterévé váltunk a támogatásunk által létrejött Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetségének. 2004-ben első alkalommal Debrecenben rendeztük meg az Országos Diákhetet közel 100 fiatal részvételével. Ettől az évtől kezdődően rendezzük meg Jótékonysági Gálaestünket Debrecenben. Ezt követően alakult meg 2006-ban a Debreceni Civilek önkéntes csoport, mely szintén az Egyesület égisze alatt kezdte meg működését. Ebben az időszakban működtünk közre a Városi Diákönkormányzatot segítve, hét alkalommal a Debreceni Diáktavasz megrendezésében, melyben a diákbáltól a bolondballagásig, a diákfesztiváltól a sportnapokig sok minden helyet kapott.

Az Egyesület 2008-as évben nagyon komoly változásokon ment keresztül. Ez év őszétől már nem az Egyesület biztosított hátteret a Városi Diákönkormányzatnak, hiszen az informális szervezet teljesen átalakult. A Debreceni Civilek csoportként megszűnt működni és egy szélesebb körű önkéntes programmá alakult. Ebben az évben az Egyesület segítette a Középiskolás Önkéntesek Szervezetét, mely debreceni középiskolásoknak adott lehetőséget, hogy kipróbálják magukat a rendezvényszervezés terén. Hajdúböszörményben egy éven keresztül működtettünk egy ifjúsági klubot a Fürdőkertben. Valamint ettől az évtől segítjük szakmailag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatot. És ez az év teremtett arra lehetőséget, hogy megnyissuk ifjúsági irodánkat Debrecenben a Tócóskertben, KÖZ-Pont Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér néven.

A 2009-es év ismét jelentős változásokat hozott az Egyesület életébe. Hiszen a szervezet tevékenységi köre ekkorra már oly mértékben megváltozott és kiszélesedett, hogy elérkezettnek tekintettük az időt a névváltoztatásra. A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, mint egy regionális ifjúsági civil szervezet hivatott tovább folytatni a kitartó és értékteremtő munkáját, melyet hosszú évek szakmai tapasztalata alapoz meg az ifjúságsegítés, fiataloknak szóló rendezvények területén.

Az Egyesület 2009-től újabb programokkal, szervezetekkel és feladatokkal bővült. Az egyik legjelentősebb változás, hogy mint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány stratégiai partnere Kelet-Magyarországon nyolc megyében koordináltuk 2009 szeptemberétől 2012-ig a KÖZÖD programot, illetve részt veszünk 2010 tavaszától a DIA 3D elnevezésű disputa programjának megvalósításában is. Fontos új változás volt az Egyesület életében, hogy elindult ifjúsági médiát megcélzó Hallasd a hangod programunk 2010 júniusában és új szervezet kezdte el bontogatni a szárnyát az Egyesület égisze alatt 2010 tavaszától: a Berettyóújfalui Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat. 2009-ik évben jelentős program volt a 3 Tusa Torna, a debreceni Jótékonysági Gála, több megyei sportnap, a Nyári Ifjúsági Fesztivál, a Fuss a Fényben Sport és Családi nap, a DECI szakmai konferencia.

A 2010/11-es tanév ismét sok kihívást tartogatott az Egyesület számára, hiszen elindult egy közösségi önkéntes programunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, tovább folytattuk a „DÖK-ös vagyok vállalom!” kampányunkat, készítettünk önkéntes társast. Megvalósult ismét a Jótékonysági Gálaestünk, amely egyben az egyesült 10 éves születésnapi rendezvénysorozatának első eseménye is volt. Nemzetközi szinten több ifjúsági cserén is részt vettek fiataljaink, illetve az első EVS önkéntes fogadásunk is megvalósult. A nyár a fesztiválokról szólt, hiszen részt vettünk az EFOTT-on, a Campuson és a panyolai Világzenei Fesztiválon is. A Debreceni Civilek Önkéntes Programunknak is nagyon sikeresek voltak ezen évek, hiszen 2010-ben megyei szinten, míg 2011-ben országos szinten nyerte el az év önkéntes programja díjat.

A 2012-ben nyitottuk meg nyíregyházi irodánkat a NYÍR Plaza bevásárlóközpontban, ezzel is teret adva a fiataloknak a szervezkedésre és közös munkára. A nyíregyházi irodánk és a Géniusz Klub Tehetségkutató Programunk itt több alkalommal szervezet kiállításokat, illetve tehetséges fiataloknak immáron összesen 3 alkalommal Tehetség Kavalkádot, mely során bemutathatták tudásukat. Az EVS program keretében ismét fogadtunk 3 új önkéntest és megkezdtük az EVS küldési programunkat is. A debreceni irodánk az év végén bezárta kapuit a Tócóskertben és újranyitotta a Debrecen Plaza bevásárló központban.

2013-ban a Debreceni Civilek Önkéntes Program év elején tartotta projektzáró konferenciáját. Ebben az évben nyitottuk meg a harmadik irodát a Szolnok Plázában. Ismét új helyre költözött a Debreceni iroda, a ekkoriban a Pláza mozgólépcsője mögött voltunk megtalálhatóak. 5 új fiatal teljesítette nálunk Európai Önkéntes Szolgálatát. Idén is megszerveztük a Fuss A Fényben programot, Debrecenben és Nyíregyházán. Önkéntes fiataljaink részt vettek a "Tedd oda" versenyben. Nyáron részt vettünk a Campus Fesztiválon és a panyolai Világzenei Fesztiválon is. Megvalósult a Megyei Karácsonyi Sportnapok.

2014-ben több új munkatárssal bővült a csapatunk. „Segítő Diákok 2014” pályázat kiemelt elismerés fogadó intézmények kategóriában kaptunk megtiszteltető elismerést. Hajdú-Bihar megyében és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében több általános és középiskolában tartottunk kreatív foglalkozásokat a pályaválasztás témakörében. Részt vettünk az országos Közösségi Szolgálat kutatásban. Megvalósult a Megyek Karácsonyi Sportnapok, ahol több iskola sportolója vett részt. Több fiatalunk vett részt Észtországban egy ifjúsági cserén. Az idei nyár is a fesztiválokról szólt, hiszen részt vettünk a Campus Fesztiválon és a panyolai Világzenei Fesztiválon is. 10 éve szerveztük meg az első Országos Diák Hetet Debrecenben.

2015-ös évben Egyesületünkben összesen 15 EVS-es külföldi önkéntes tevékenykedett és 4 magyar önkéntest közvetítettünk ki külföldre. Az iskolai közösségi szolgálat kapcsán IKSZ Börzéket illetve Fórumokat valósítottunk meg. A civil szférát pedig a több alkalommal megrendezett Civil teaházak és CSR kávézók által igyekeztünk támogatni. Ebben az évben először mindhárom megyében létrejöhetett a „Fuss a Fényben!” elnevezésű projektünk. Kiemelkedő rendezvényünk volt még emellett a Kárpát-medencei Diákönkormányzatok Találkozója (KDT) is, amelyet egyik munkatársunk ötletéből kiindulva sikerült partnereink bevonásával megvalósítanunk idén ősszel, összesen közel 100 fiatal résztvevővel. Ezen kívül természetesen a már hagyományos alkalmainkat is megrendeztük, mint pl.: Gálaest, Nyári Ifjúsági Fesztivál, Megyei Sportnapok, Megyei Karácsonyi Sportnapok, Diákközgyűlések. Emellett sikerült bővítenünk az általunk igénybe vehető szolgáltatásokat és eszközöket is.